21 nov. Les peanyes de Jujol de l’església de Sant Llorenç
El Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona disposa des de l’any 1940 de sis escambells per a col·locar flors, canelobres o ciris pasquals, de tres mides i formes diferents, tots ells presidits per l’escut/medalla gremial. Són mobles d’un disseny molt personal impossible de classificar en els estils tradicional.
Doncs bé, l’any 2017 la Junta gremial es planteja la necessitat de fer unes còpies d’aquests repeus, de tal manera que aquestes estiguin a l’església per el seu ús. En canvi, el originals estaran sempre a l’Espai Jujol, un espai que el gremi dedica a l’insigne arquitecte modernista i on es recull gran part del seu llegat o es podran deixar si alguna entitat les demana per exposar.
El vocal de patrimoni Josep Maria Buqueras s’encarrega d’aquest objectiu. En primer lloc, contacta amb el Departament de Fusta, de l’INS Pere Martell, del Complex Escolar de Tarragona/CET, antiga Universitat Laboral, del qual havia estat professor. Per aquest camí no és possible solucionar-ho. En canvi, es posar amb contacte amb un antic alumne d’aquest centre i del professor Buqueras, l’Enric Arbolí, de Riba-roja d’Ebre. Amb l’Enric posem el fil a l’agulla. Visita l’església i treu plantilles de cadascuna de les peanyes, al seu taller confecciona les peces, que són beneïdes el dissabte, 21 de juliol de 2108, amb la celebració de Santa Magdalena.
Aquesta obra s’ha pogut dur a terme gràcies al conveni de col·laboració que el Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre va signar amb la Fundació Privada Mútua Catalana el mes d’abril passat, amb l’objectiu social de donar suport als treballs de conservació i promoció de l’obra artística del arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol.