Una mirada al llegat de Jujol

Organitzada pel Gremi de Pagesos  de Sant Llorenç i Sant Isidre i el COAC de la demarcació de Tarragona, el passat  dissabte 12 de maig es  celebrà la II Jornada Jvjoliana.  Aquest esdeveniment va comptar amb la col·laboració del Consell de Modernisme, la Fundació Trencadís i l’Arxiu Jvjol. L’escenari de l’acte va ser el saló d’actes del COAC.

Després d’unes paraules de benvinguda dels presidents de les entitat organitzadores, els Srs. Raül Font-Quer i Joan Tous,  l’arquitecte i professor de la UPC Joan Mercadé ens va parlar dels “quaderns de viatge” de Jvjol i de Le Corbusier, fent èmfasi en la importància del dibuix en els seus projectes/creativitats arquitectònics.

Una taula rodona sobre l’església primera de Vistabella” va permetre que, en primer lloc, l’arquitecte Guillem Carabí ens aproximés al desenvolupament geomètric de la planta d’aquesta peça singular de Jujol. La historiadora Concepció Peig va dir que Jujol  creà nous espais diàfans i utilitzà nous materials; també ens va parlar del Gaudí jujolià i del Jujol gaudinista, sent els dos arquitectes d’avantguarda. Finalment, l’arquitecte Roger Miralles ens va manifestar que Vistabella va “marcar com a projecte”: els seus dibuixos marquen l’esperit jujolià.

 Al migdia es va realitzar la visita de tot el patrimoni jvjolià que té el Gremi de Pagesos, tant a l’església de Sant Llorenç com a l’Espai Jvjol.

A la tarda, va tenir lloc la ruta modernista, guiada pel vocal de patrimoni del Gremi de Pagesos, Josep Maria Buqueras, que es va iniciar des del rectorat de la URV, passeigs de Sant Antoni i de les Palmeres, Rambla Nova, per acabar al mercat. Al  llarg del recorregut, es van mostrar fotografies dels edificis modernistes existents en els carrers colaterals, com l’església dels Pares Carmelites i les obres de Gaudí i Domènech i Montaner, l’ altar/ostensori del Santuari del Sagrat Cor i el Mausoleu de Jaume I. 

El divendres dia 11 es va projectar a l’Antiga Audiència el documental “JVJOL-GAUDÍ. Dos genis de l’arquitectura”, dirigit i produït per Lluís Campo Vidal.