La Pietat

L’antic pas de la Pietat va ser destruït el 1936, era la imatge de la Verge amb el cos del seu Fill sobre els genolls, i a partir del 1914 s’afegirien al seu costat les figures de Sant Joan i la Magdalena que completaven el conjunt escultòric. La destrucció d’aquest es va produir el 1936 quan un grup d’incontrolats va cremar el seus passos. Del pas de la Pietat esmentat tan sols es va salvar el cap de Crist, gràcies a la Maria del Roser Clanxet que el recollí del carrer. També es va salvar el mantell de la Verge, una corona i el calze.

L’actual pas el va projectar l’arquitecte Josep Maria Jujol i es va estrenar l’any 1944. El grup escultòric és obra de Josep Maria Martisella, de Barcelona, i la fusteria, artísticament realitzada, és del tarragoní Lluís Àvila.

Les vestes que acompanyen el pas vesteixen una vesta negra amb un escapulari blanc amb creu vermella i gorgera, del coll penja la medalla gremial dissenyada per Jujol. Els agremiats també porten acompanyant el pas el penó de la Pietat i les banderes, ambdues dissenyades per Jujol.

Actualment el pas de la Pietat surt el Divendres de Dolors, enmig del viacrucis organitzat pel mateix gremi, i el Divendres Sant, a la processó organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. La imatge és portada per XX portants i té un pes de XXX kg.

Fitxa tècnica:

Data de creació: 1944.
Arquitecte: Josep Maria Jujol. Conjunt escultòric: Josep Maria Martisella.