Maria Magdalena

L’any 1353, l’arquebisbe López de Ayerbe  donà permís a un col·lectiu de persones per formar una confraria sota el patronatge de Santa Magdalena.

El 1418 la Municipalitat  accedeix a una petició dels pagesos i els cedeix una església situada a la llera del riu Francolí: era el santuari de Santa Magdalena de Bell-lloc, construït  l’any 1154.

El 1419 els hortolans (pagesos rics) acordaren dedicar un retaule a la Santa i s’encarregà la seva construcció a Mateu Ortoneda (1391-1433).

La imatge de la Santa fou destruïda la nit del 21 al 22 de juliol de 1936. El retaule va ser arrencat del seu lloc i trencat en quatre trossos. La imatge de la Santa, una escultura de fusta policromada contemporània del retaule, havia estat destrossada a cops de destral i cremada.

Les restes del retaule van ser recollides i guardades a la sala d’actes de l’antiga Diputació, a la plaça de la Font. Entre  les peces salvades de la destrossa es compta la imatge del Crist jacent, valuosa escultura de fusta del segle XVII i un calze gòtic de plata daurada i cisellada del s. XV amb els símbols de la rella i la imatge de la Santa esculpits al peu.

En acabar la guerra, el Gremi de Pagesos va reclamar el retaule i passat un temps, es va anar a recollir-lo a l’església de Santa Tecla la Vella. El 17 de gener de 1940, l’obra  presidia novament el culte a l’església de Sant Llorenç.

Anys més tard, la Junta presidida pel Sr. Lluís Amenós inicià els tràmits per a la seva definitiva restauració, i el 1993 el retaule es torna a exposar després que les mans del restaurador Sr. Eustaqui Vallès  i Delmàs la deixés en perfectes condicions. Els costos foren coberts per Dow Chemical Ibèrica, firma proporcionada pel propi restaurador. L’acte fou presidit per Excm. i Rvdm. Sr. Arquebisbe Torrella i el M. H. Sr. President del Parlament de Catalunya, Sr. Joaquim Xicoy. 

Fitxa tècnica:

Data de creació: 1391-1433
Arquitecte: Mateu Ortoneda
Restauratació: 1993
Arquitecte restaurador: Eustaqui Vallès