Sant Antoni Abat

La nova imatge d’aquest Sant, l’original va desaparèixer durant la Guerra Civil espanyola, fou realitzada per l’arquitecte Josep Ma. Jujol. És de talla policromada i daurada i la decoració pictòrica la féu el mateix arquitecte. La seva signatura es troba a la part posterior de la imatge.

Va ser regalada pels devots agremiats Josep Antoni Sans i Boldú i Enriqueta Salzman Amigó, sent president del Gremi Ramón Gibert Rosella (de Ca l’Abadessa) i fou beneïda el 15 de maig de 1941 per Mn. Salvador Rial, canonge de la Catedral de Tarragona.

El mes d’abril de l’any 1993, una nova imatge de Sant Antoni, destinada a presidir les celebracions del “Tres Tombs”, fou lliurada per la secció de senyores de la Pietat i la beneí Mn Josep Martí i Aixalà el 13 d’abril, coincidint la benedicció amb el Diumenge de Resurrecció.

Sant Antoni Abat ve representat entre nosaltres com un venerable ancià amb hàbit de monjo i una llarga barba blanca. Ens arriba cada gener portant el fred sota les barbasses. Per això, aquella setmana la denominem la dels barbuts, en record dels personatges del nostre calendari venerats aquells dies.

Un dels trets que dóna caràcter a aquest Sant és el lligam amb les bèsties de peu rodó, als quals té cura de beneir i protegir. El dia de la festa del Sant, es creia just que els animals no treballessin i era corrent donar-los una menja extraordinària.