Relíquia de Sant Llàtzer

La relíquia de Sant Llàtzer és un dels elements més desconeguts del patrimoni del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre. Es té coneixement de l’existència de la Relíquia des de 1507, quan en un inventari realitzat pels procuradors de la Confraria dels Hortolans es va recollir entre altres objectes de valor, el següent:

“un reliquiari de vidre guarnit d’argent daurat ab una creueta al cap, dins lo qual stan les relíquies de santa Magadalena, ço es, un cap de dit de dita santa e un ós del cap de sant Llàtzer…”

Durant la Guerra Civil, en Ramón Gibert “Abadessa”, la va tenir guardada en un amagatall de casa seva, al carrer Compte, junt amb el Crist del Sant Sepulcre, la corona de plata de Sant Isidre i altres objectes de valor del Gremi. Tot i els 17 registres que van patir molt dels objectes han arribat fins als nostres temps.

Cal destacar que la troballa de la relíquia Sant Llàtzer va ser del tot casual. Les memòries de Josep Segura “Ferran” ho recullen…

“Era al voltant dels anys 30, estava plovent i en Ramón de l’Abadessa i el sagristà, Marcel·lí Ferré, van decidir fer neteja del primer pis de la seva on vivia el Marcel·lí.

En moure una caixa de grans dimensions, van sentir un soroll i de seguida es van adonar que tenia un doble fons. Quan la van obrir i van trobar la relíquia de Sant Llàtzer. Devia fer molts anys que estava amagada, segurament arran d’alguna guerra.”

Fitxa tècnica:

Data de creació: 1507.
Descripció: vidre guarnit d’argent daurat amb una creueta al cap, dins la qual estan les relíquies de Santa Magdalena, una part del dit de la Sant i un os del cap de Sant Llàtzer.